Plagiatul lui Victor Ponta, subiect de discuție în Senat. Aleșii au respins introducerea plagiatului ca infracțiune în Codul Penal

Plagiatul lui Victor Ponta, subiect de discuție în Senat. Aleșii au respins introducerea plagiatului ca infracțiune în Codul Penal
Publicat: 04/03/2015, 19:16
Actualizat: 04/12/2015, 13:46

Plagiatul ar fi putut deveni infracțiune, potrivit Codului Penal, dacă senatorii ar fi dat un vot favorabil pe o inițiativă legislativă în acest sens. Proiectul de lege, depus de senatorul independent Valeriu Todirașcu, prevedea faptul că cine plagiază să facă închisoare de la șase luni până la trei ani, sau să plătească o amendă. Acesta a fost respins cu 85 de voturi „pentru”, 28 voturi „împotrivă” și trei abțineri.

„Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obținerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziții profesionale, în condițiile în care, dacă această reprodecere fără citarea autorului ar fi recunoscută la timp, autoritatea respectivă nu ar fi acordat diploma, titlul sau poziția, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în amendamentul făcut de Todirașcu , la articolul 348 din Codul Penal.

Cu toate acestea, Guvernul nu susține această inițiativă, invocând o prevedere similară deja existentă în legea 8/1996 privind drepturile de autor.

CITEȘTE AICI POZIȚIA GUVERNULUI

Pe de altă parte, membrii opoziției au acuzat că se protejează infracțiunea de plagiat, dându-l exemplu pe premierul Victor Ponta. Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a invocat o „chichiță” din legea drepturilor de autor, care prevedere faptul că cei care plagiază pot fi pedepsiți doar dacă cei lezați depun o plângere.

„Noi ne gândim la cel mai important plagiator din România, care este primul ministru Victor Ponta. Dar noi trebuie să ne gândim că există un pericol în această țară, a copia pentru a câștiga ceva sau pentru a lua un titlu. Acesta este pericolul, dăm un exemplu la o generație care poate să înțeleagă că merge și așa. Asta e rău de tot. În actuala legislație e o chichiță, de care s-a profitat excepțional: singurii care au voie să facă plângeri sunt persoanele lezate, adică cei după care s-a copiat. În situația unui personaj politic foarte puternic, cine credeți că va face plângere? Nu se face dreptate pentru că există această chichiță. Să lăsăm procurorul să facă anchetă, nu să se întâmple așa cum s-a întâmplat”, a spus senatorul Popa.

În expunerea de motive, inițiatorul Valeriu Todirașcu a explicat că furtul intelectual, pe lângă faptul că este practicat încă din școala primară, poate dăuna imaginii României, prin nerecunoașterea pe plan internațional a diplomelor.

„Furtul intelectual se exersează încă din șocala primară, când copiii prezintă la școală referate realizate prin metoda copy-paste de pe internet, fără ca acest fenomen să fie combătut eficient. Perpetuarea acestor practici și lipsa pedepselor exemplare în cazurile de plagiat vor duce în situația în care diplomele și titlurile obținute în România să nu mai fie recunoscute pe plan internațional, ceea ce ar însemna o sancțiune severă, nemeritată, pentru cei care își obțin titlurile respective pe merit”, se arată în expunerea de motive.

În plus, și Todirașcu susține că actuala legislație s-ar aplica doar dacă persoana care se consideră plagiată depune o plângere în acest sens.

„Legea ar trebui să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră prejudiciat și dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obține un beneficiu prin fraudă, în dauna societății în ansamblu său și al tuturor celor care au obținut diplome omoloage pe cale cinstită”, mai scrie Todirașcu.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEȘE AICI PROIECTUL DE LEGE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×